POZORIŠNA PREDSTAVA „LJUBAV U SAVAMALI“ ZVEZDARA TEATAR

22. oktobar

ZVEZDARA TEATAR 
Ivan M. Lalić
„LJUBAV U SAVAMALI“ 
Režija: Darijan Mihajlović
CENTAR ZA KULTURU VALJEVO 
22. OKTOBAR U 20.00 Č
Karte su u prodaji od 15. oktobra

Cena:
I zona 1000.00 dinara
II i III zona 800.00 dinara

Igraju:
Miloš Đorđević, Luka

Elizabeta Đorevska, Vera

Mina Sovtić, Sara

Branko Vidaković, Bogdan

Milan Vasić, Ahmed

Lena Bogdanović, Lizet

Nikola Šurbanović, Stojan

REČ REDITELJA

Darijan Mihajlović

Savamala je nekada predstavljala prvo što stranac ugleda u Beogradu. Voda je dolazila sve do današnje autobuske stanice, dok je tu, u Savamali, bila nekad i granica prema velikoj monarhiji. Ne baš slučajno, tu se stvorilo i prvo beogradsko pozorište, Teatar na Đumruku ili Carini.

Kada se ta lokalna istorija dopuni najvećom migracijom u istoriji sveta od velike seobe naroda, onda Savamala postane povod za dešavanja u ovoj drami.

U trenutku kada se ceo deo planete seli na drugi deo planete, što zbog ratova, što zbog ekonomije, trasa kojom vodi put te velike moderne seobe naroda, ide baš preko male Savamale. Taj deo grada proživljava ponovo svoju istoriju, opet je mesto na kome se sreću putnici, prolaze karavani i ostavlja deo duše, zauvek.

Tako je ova priča Ivana Lalića odlučila da se nađe na daskama koje život znače. Priča o ljudima koji su jednu nevolju zamenili drugom nevoljom. Ljudima koji su krenuli ostavivši svoje nebo, gradove, uspomene i našli se, ogromna većina, u jednom trenutku u Srbiji, Beogradu, još lokalnije, opštini Savski Venac, a onda i u Savamali.

Neki će možda i ostati i postati građani Srbije, kao mnogi koji su osamdesetih i u vreme pokreta nesvrstanosti dolazili. Beograd, kao svaki veliki grad, primiće ih dobre volje.

Mi smo sazidali kuću na putu. Savamala je predvorje te kuće i nemi učesnik najvećeg događaja u istoriji preseljenja čitavih naroda.

Ljubav u Savamali, priča je o nama i našoj kući na putu.

FOTO: Srđan Doroški