O nama

Centar za kulturu Valjevo je organizator prestižnih manifestacija od izuzetnog značaja na kulturnoj mapi Srbije. Reorganizacija i nov naziv Centra za kulturu Valjevo ozvaničeni su od 1. septembra 2009. godine, dok je prethodnik – Dom kulture Valjevo osnovan 1956. godine, kao primarni inicijator i organizator programa iz kulture, uz podržavanje stvaralaštva lokalnih umetnika i gostovanja uglednih poslenika kulture. Svečano otvaranje održano je 4. septembra 1960. godine tako da Dom kulture ubrzo postaje nezaobilazno mesto okupljanja publike svih generacija.

 

U novijoj istoriji Centar za kulturu Valjevo uspešno nadograđuje postojeće programe, kao i logističku potporu sopstvenih i sadržaja drugih organizatora, pri tome priređujući sveobuhvatnije delatnosti i pokretanje sopstvene produkcije.

 

Centar za kulturu je producent i organizator Džaz festivala, osnovan 1984. godine, prepoznatljiv i među uglednim muzičarima iz celog sveta. Potom, zabavno – turističke manifestacije Tešnjarske večeri, koja u svojoj četvrtoj deceniji postojanja, u gradu na Kolubari svakog avgusta okuplja posetioce sa svih meridijana. Među programskim draguljima je i Kulturno leto, manifestacija novijeg datuma koja pod svojim okriljem neguje talente dece i mladih, prvenstveno iz grada i okoline. Istovremeno, Centar za kulturu Valjevo učestvuje u organizaciji i daje prostor za brojne značajne programe iz domena kulture. Uz kontinuiran raspored izložbi, književnih promocija, koncerata, pozorišnih predstava, u okviru Centra za kulturu Valjevo radi nov 3D „Bioskop 85“.

 

PROSTORI ZGRADE

Na ukupnoj površini preko tri hiljade kvadratnih metara, funkcionalan objekat Centra za kulturu Valjevo, projektiovan u stilu moderne iz perioda sredine prošlog veka, prema nameni i rasporedu prostora, koncipiran je u duhu pozorišta sa pratećim karakteristikama, uz mogućnosti postavljanja i zahtevnih scenografija na glavnoj sceni. Velika sala u kojoj je više od 600 mesta, sadrži binu dimenzija 11 x 11 metara, uključujući hinterbinu sa reflektorima u portalu, postavljenim u skladu sa enterijerom. Takođe, savremeno ozvučenje upotpunjeno je svim pratećim elementima, kao što su pojačala, skretnice, monitoring, mikrofoni, stalci, multikor sa stejdž boksovima, mikser sa ekvilajzerima, kontrola audio i video efekata. Zidovi pozorišne sale obloženi su akustičnim dekorativno urađenim materijalima. Velika scena obuhvata orkestarsku rupu na proscenijumu, sa scenskim cugovima za dekor, ložama, šminkernicama, dramskom salom za probe, fundusima za kostime i rekvizite, kao i depoima za scenografiju kojima je olakšan pristup jer je krajem 20. veka ugrađen savremen teretni lift na severnoj strani objekta, povezanom na gradsku saobraćajnu infrastrukturu jer je naličje zgrade, samim tim i teretni ulaz u direktnoj povezanosti na Čika Ljubinu ulicu.

 

U prizemlju centralnog kubusa zgrade Centra za kulturu Valjevo smešten je reprezentativni foaje, takozvani Hol, u kom se nalazi mala bina sa neophodnim tehničkim komponentama, čime je omogućena stalna upotreba za događaje koji ne zahtevaju obimnu logističku potporu. Odnosno, prostor Hola je odgovarajući za video, kao i muzičko – scenske nastupe manjeg obima, zatim književne večeri, izložbe likovne umetnosti, dečje programe, modne revije, filmske, kao i disko večeri, marketinške promocije, sajamske manifestacije, praznične proslave.

 

Iz foajea, odnosno Hola zgrade, prema spratu vode dva kraka stepeništa do prostranog foajea koji istovremeno predstavlja ulaz u veliku salu, ali je pogodan i za izložbene sadržaje, književne promocije, panel diskusije. Na spratni foaje se nadovezuje prostrani balkon, čija je čeona površina urađena u belom mermeru, upotpunjavajući lepotu jednostavnosti geometrijskih linija prednje fasade, preko cilindričnih stubova, čineći skladnu celinu sa stepeništem glavnog ulaza, koje se u prizemlju proteže širinom središnjeg prostora, na koji je nadovezana odgovarajuća rampa radi olakšavanja pristupa osobama sa invaliditetom.

 

Glavna fasada Centra za kulturu Valjevo okrenuta je prema Kolubari, te je time stvorena osnova za formiranje malog trga i pešačke staze, uokvirenih drvoredom kestenova duž reke. Pomenuti prostor omogućava održavanje raznovrsnih programa na otvorenom, poput koncerata popularnih izvođača tokom letnjih večeri, prazničnih bazara, turističkih i gastronomskih manifestacija.

 

Prema osnovnom planu zgrada Centra za kulturu Valjevo je savremeno urađena, uz dodate prateće sadržaje radi organizovanja višenamenskih programa, samim tim i privlačenja brojne publike, kao i aktivnih amaterskih stvaralaca svih generacija. Radi toga, u prvoj deceniji 21. veka, oformljen je Likovni atelje, na površini od bezmalo tri stotine kvadrata, pod čijim okriljem bivaju kontinuirane raznovrsne umetničke radionice za decu i mlade, kao jedinstven likovni edukativan centar.

 

U okviru zgrade Centra za kulturu Valjevo nalazi se i savremen 3D Bioskop 85. Nekadašnja mala sala je preuređena, tako da od oktobra 2017. godine u gradu na Kolubari postoji moderno opremljen bioskop čiji je kapacitet 85 mesta. Pored praćenja dinamike premijernog prikazivanja svetskih blokbastera i najnovijih crtanih filmova za decu, u Bioskopu 85 su učestala prikazivanja najnovijih domaćih filmskih ostvarenja, uz kontinuiranu saradnju sa Kinotekom, kao i veoma popularne manifestacije „Mini fest“ i „Kids fest“.