„NOĆNA STRAŽA“ U VALJEVU

Sinoć je u Velikoj dvorani Centra za kulturu odigrana Noćna straža predstava Ateljea 212, rađena prema tekstu Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića. Od premijere, održane u proleće prošle godine, igrana je preko 50 puta, i ovenčana je brojnim nagradama – najbolja predstava na festivalu u Jagodini, pobednik Nušićevih dana u Smederevu.

Prema rečima Gorice Popović, koja u Noćnoj straži igra groficu, predstava je veoma omiljena kod publike: „Mlad pisac Fedor Šili napisao je ovj komad, vrlo vešto.

Radi se o jednoj porodici, ’30. godina između dva rata, koja je bankrotirala. Međutim, tu se „motaju“ razni tipovi i svi misle za ove druge da imaju novac i svi hoća da podvale, i svi lažu i prave neke kombinacije… Ja igram jednu mađarsku groficu koja je propala i zajedno sa svojim nećakom je tu došla u goste i pokušavaju da se „uvale“ u porodicu, a ne znaju da je porodica propala. Igram groficu koja voli slikarstvo i koja pokušava da ukrade Rembrantovu sliku Noćna straža“.

Gorica Popović dodaje da ansambl voli da igra ovu, veoma duhovitu, predstavu: „Volimo da igramo ovu predstavu, ne zna se ko je bolju ulogu ostvario. Već smo dobijali nagrade i gostovali smo u Beču, u Rijeci, Zagrebu… Kako da kažem, jedan lep život predstave“ – rezimira diva domaće pozorišne scene.

Za predah, Gorica Popović je odabrala Klub Abraš i tokom gostovanja u Valjevu, primećuje da je Centar za kulturu obnovljen: „Puno sam puta ovde gostovala i meni je divno. Vrlo je lepo i prijatno sedeti ovde. Imam utisak da je renovirano. Eto, nisam se odlučila da šetam po gradu i po prodavnicma, što je moja strast, nego sam došla ovde“ – rekla je poznata glumca Gorica Popović koja se tokom svoje bogatate karijere bavila i režijom, pisala muziku, čak je osmislila kostime za pojedine predstave. Istovremeno kaže da se u slobodno vreme opušta uz tradicionalne ručne radove.

Inače, predstavu Noćna straža Ateljea 212 režirao je Boris Liješević, scenografiju je uradila Valentina Popržan, kostime Dragana Lađevac, a muziku je pripremio Stefan Ćirić.

U ansamblu Noćne straže igra i mlada glumica, Milica Trifunović, poreklom Valjevka.

FOTO – Veseljko Belušević