BESPLATNA PROJEKCIJA FILMA – POP ĆIRA I POP SPIRA

28. mart

POP ĆIRA I POP SPIRA
BIOSKOP 85
28. MART U 20.00 Č
ULAZ SLOBODAN

U okviru dugogodišnjeg projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurirano još jedno filmsko ostvarenje. Jugoslovenski klasik „Pop Ćira i pop Spira“ iz 1957. godine, snimljen prema istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, a u režiji Sofije Soje Jovanović nastavlja da „živi“ u novom sjaju.
Ovo kultno ostvarenje od posebnog je značajno za našu kulturnu baštinu, jer je prvi igrani film u boji. Film je režirala Soja Jovanović, prva srpska rediteljka dugometražnih igranih filmova, koja je i nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli.

Glavne uloge u filmu „Pop Ćira i pop Spira“ igrala su dobro poznata pozorišna i filmska imena Jovan Gec, Milan Ajvaz, Ljubinka Bobić, Nevenka Mikulić, Slobodan Cica Perović, Renata Ulmanski, Branka Veselinović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubiša Jovanović, Severin Bjelić, Dara Čalenić, Dubravka Perić i drugi.
„Pop Ćira i pop Spira“ snimljen u produkciji Avala filma ostaje zapamćen jer na humorističan način prikazuje život u jednom vojvođanskom selu. Radnja filma odvija se u  životopisnom, idiličnom mestu, u kom život seoske elite, dve popovske porodice, teče mirno u međusobnom razumevanju i prijateljstvu. Razdor u ove dve porodice unosi dolazak Petra Petrovića, mladog učitelja koji može da se oženi ćerkom samo jednog popa.
Ovaj filmski klasik je 23. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija kako bi sačuvala dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.