Atelje

Likovna radionica Centra za kulturu počela je sa radom od samog osnivanja ustanove. Tokom godina, prostor za rad je adaptiran i sada u Centru funkcioniše Likovni atelje, koji okuplja decu različitih uzrasta.

U opuštenoj atmosferi, uz druženje sa vršnjacima, individualno ili timski – zavisno od izabranih zadataka, deca i mladi sa svojim mentorima ostvaruju zanimljive projekte, kao i samostalne umetničke radove koje, potom prikazuju na grupnim izložbama. Pri tome, uz nadogradnju sopstvenih talenata, kroz rad u Likovnom ateljeu podstaknuta je i vaspitna uloga, tako da polaznici usvajaju normative tolerancije, prihvatanju odgovornosti i radne navike, a sve putem kreativnog delovanja u bliskom okruženju. Rad sa decom se odvija po starosnim grupama tako da sada, pored najbrojnijih osnovaca, radionice pohađaju i predškolci uzrasta od četiri do šest godina.

 

Paralelno, neprekidan je proces osavremenjavanja i obogaćivanja resursa Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo, u cilju upotpunjavanja mogućnosti i razvoja raznovrsnih likovnih znanja. U konttinuitetu ili periodično, organizujemo radionice crtanja, slikanja, vajanja, linoreza, kaligrafije, dizajna, kostima…
Nabavljena je i neophodna nova oprema- početkom 2019. kupljena je nova presa za grafiku, a prethodne godine peć za pečenje gline.

 

U okviru programa “U svetu kulture”, Centra za kulturu Valjevo, saradjujemo sa osnovnim školama i učenici veoma rado posete Likovni atelje. U prostoru osunčanom prirodnom svetlošću, deci je omogućeno da sledeći lični tempo, kreativnu ideju sprovedu u delo.

 

Likovni atelje redovno priređuje izložbe svojih polaznika. Radove nastale tokom zimskih i prolećnih radionica prikazujemo tokom manifestacije “VAapril”. Letnji ciklus radionica predstavljamo izložbom u okviru “Tešnjarskih večeri”, a niz dečjih ostvarenja izlažemo povodom Nove godine i drugih praznika.

 

Idejni tvorac i mentor celokupnog programa rada Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo je Katarina Marinković, magistar slikarstva i dizajner.