Смотра рецитатора Србије ,,Песниче народа мог“

Смотра рецитатора Србије ,,Песниче народа мог“ континуирано траје већ 52 године. Ова манифестација јединствена је у нашој земљи, па је њен значај утолико већи. Технолошки развој готово потпуно је победио писану реч, а нарочито поезију и њено уметничко казивање. Ипак, чињеница да преко 22.000 деце прође кроз све нивое такмичења у току само једне године и да рецитовање опстаје и траје већ пуних пет деценија, говори да је наша заједничка дужност да препознамо значај ове манифестације, сачувамо је и непрестано унапређујемо.

Високим критеријумима и компетентном Оцењивачком комисијом, на најбољи начин промовише се уметничко стваралаштво деце и младих, афирмишу позитивне културне и уметничке вредности кроз књижевне садржаје, негује се језик, развија љубав према поезији, стичу нова знања и вештине уметничког говора и интерпретације, подстиче на стваралачко мишљење и формирање позитивног става према деци и младима који остварују запажене резултате, утиче на креирање културних навика и подстичу креативни потенцијали  деце и младих.

Од прве Смотре, одржане 1968. године, у тадашњој Југославији, до данас, прошли су милиони деце и младих кроз све нивое такмичења. Многи од њих данас су истакнути глумци, редитељи, песници, писци, драматурзи, професори. Врло често су учешћа на Смотри и запажени резултати које су остваривали, утицали и на њихово животно опредељење.

Домаћину Смотре и Граду Ваљеву, изузетна је част да доприноси очувању нашег језика и промовише поезију кроз писану и казану реч.