Smotra recitatora Srbije ,,Pesniče naroda mog“

Smotra recitatora Srbije ,,Pesniče naroda mog“ kontinuirano traje već 52 godine. Ova manifestacija jedinstvena je u našoj zemlji, pa je njen značaj utoliko veći. Tehnološki razvoj gotovo potpuno je pobedio pisanu reč, a naročito poeziju i njeno umetničko kazivanje. Ipak, činjenica da preko 22.000 dece prođe kroz sve nivoe takmičenja u toku samo jedne godine i da recitovanje opstaje i traje već punih pet decenija, govori da je naša zajednička dužnost da prepoznamo značaj ove manifestacije, sačuvamo je i neprestano unapređujemo.

Visokim kriterijumima i kompetentnom Ocenjivačkom komisijom, na najbolji način promoviše se umetničko stvaralaštvo dece i mladih, afirmišu pozitivne kulturne i umetničke vrednosti kroz književne sadržaje, neguje se jezik, razvija ljubav prema poeziji, stiču nova znanja i veštine umetničkog govora i interpretacije, podstiče na stvaralačko mišljenje i formiranje pozitivnog stava prema deci i mladima koji ostvaruju zapažene rezultate, utiče na kreiranje kulturnih navika i podstiču kreativni potencijali  dece i mladih.

Od prve Smotre, održane 1968. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji, do danas, prošli su milioni dece i mladih kroz sve nivoe takmičenja. Mnogi od njih danas su istaknuti glumci, reditelji, pesnici, pisci, dramaturzi, profesori. Vrlo često su učešća na Smotri i zapaženi rezultati koje su ostvarivali, uticali i na njihovo životno opredeljenje.

Domaćinu Smotre i Gradu Valjevu, izuzetna je čast da doprinosi očuvanju našeg jezika i promoviše poeziju kroz pisanu i kazanu reč.