Smotra folklornih ansambala Srbije

Centar za kulturu suorganizator je i domaćin još jedne republičke manifestacije koja se organizuje u saradnji sa Savezom amatera Srbije kao glavnim organizatorom.

Završna Smotra u Valjevu je kruna rasprostranjene dečje aktivnosti u ovoj oblasti jer predstavlja najbolje i najkvalitetnije dečje ansamble iz cele zemlje.

Nije nimalo nevažna činjenica da ogroman broj dece okupljenih u folklornim ansamblima predstavljaju zdravo jezgro društva. Ta deca i uopšte mladi ljudi, imaju stečene radne navike, socijalizovani su i otuđeni od brojnih poroka koji danas predstavljaju razornu pretnju našem društvu. Upravo zbog te činjenice, ova Smotra ima veliki društveni značaj jer afirmiše kolektiv pa i pojedinca u tom kolektivu. Istraživanja, koja su rađena u nekim sredinama, pokazuju da kulturno-umetnički amaterizam značajno doprinosi harmoniji male i ruralne sredine i čuva je od urušavanja. Edukativna aktivnost, pored vaspitno obrazovnih komponenti, posvećena je upoznavanju muzičkog i igračkog nasleđa, kostima i običaja, kako svoga kraja, tako i drugih regiona, na umetnički obrađen način u koreografijama koje su prilagođene dečijem uzrastu. S obzirom na izuzetno veliki broj ansambala i članova čak i u najmanjim ruralnim sredinama, Smotra značajno doprinosi unapređenju i afirmaciji ove oblasti stvaralaštva.

Osnovni ciljevi Smotre su upoznavanje i uključivanje dece i mladih u aktivno bavljenje koreografisanim folklorom u okviru osnovnih škola, domova kulture i kulturno umetničkih društava, omogućavanje prezentacije njihovih izvođačkih dostignuća, podizanje kvaliteta i sadržaja izvođenja, omasovljavanje ove oblasti. Putem muzike, pesme i igre deca stiču znanja o našoj tradiciji, istoriji, uče o toleranciji, multikulturalnosti i upoznaju sve krajeve naše zemlje. Domaćinu Smotre i Gradu Valjevu, izuzetna je čast da doprinosi očuvanju naše tradicije i promoviše dečje folklorno stvaralaštvo.