Prostor

Prethodnik Centra za kulturu Valjevo,  građen je u periodu od  1953. do 1960. godine i pod imenom Dom kulture Valjevo, svečano je otvoren 8. marta 1960. godine baletskom predstavom ,,Ohridska legegenda“ Stevana Hristića u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Od svog osnivanja bio je glavni kreator kulturnog života tadašnjeg Valjeva. Kroz podršku brojnim umetnicima, Dom kulture uspevao je da na svom repertoaru ponudi veliki boj različitih kulturnih sadržaja. Tako su se vremenom izrodile značajne gradske manifestacije, poput Tešnjarskih večeri i Džez festa. Kao stožer kulture i umetnosti bio je mesto okupljanja mladih i promoter gradskog stvaralaštva.

Godine 2007, objekat dobija status spomenika kulture od nacionalnog značaja.

Nov naziv, Ustanova kulture Centar za kulturu Valjevo, ustanova dobija 1. septembra 2009. godine, po spajanju Doma kulture, Kulturno prosvetne zajednice i Omladinskog centra Valjevo. Nastavljajući tradiciju gostovanja vrhunskih pozorišnih predstava i muzičkih sadržaja i saradnju sa lokalnim umetnicima, Centar je proširio obim delatnosti i počeo sa sopstvenom produkcijom kulturnog i umetničkog programa, organizujući značajan broj izložbi, kreirajući nove sadržaje za decu i mlade.

Moderna, multifunkcionalna zgrada, u kojoj se realizuje preko 300 programa iz svih oblasti kulture i umetnosti, okuplja godišnje preko 100. 000 gledalaca.

VELIKA SCENA

Površine 2.150 kvadratnih metara, zgrada Doma kulture je projektovana u stilu posleratne moderne.

Objektom dominira Velika sala sa 632 mesta i binom dimenzija 11 x 11 metara, uključujući hinterbinu, sa 50 reflektora smeštenih u portalu, ali i diskretno ukomponovanih u enterijer.

Ozvučenje podrazumeva trosistemski razglas „Martin F 1“ (horne, midlovi i bas binovi) ukupne snage 14 KW koji poseduje i sve prateće elemente (energetika, pojačala snage, skretnice, monitoring, mikrofoni, stalci, multikor sa stejdž boksovima, mikser „Saundkraft“ 24/8/2, ekvilajzer, efekti…).

Po formi, nameni i rasporedu prostorija, koncipirana je u duhu pozorišta sa svim karakteristikama kao što su: orkestarska rupa na proscenijumu, scenski cugovi za dekor, lože, šminkernice, sale za probe, fundusi za kostime i rekvizitu, depoi za scenografiju, kojima je, krajem 20. veka, pridodat i teretni lift u severnom krilu zgrade.

Foaje ispred Velike sale, sa južnim zidom u staklu i tri terase, od kojih je velika okrenuta prema šetalištu kraj Kolubare, sporadično se koristi kao relevatan izlagački prostor.

BIOSKOP 85

U okviru zgrade Centra za kulturu Valjevo, nalazi se i Bioskop 85. Savremeno opremljena digitalna sala, kapaciteta 85 mesta.

Prateći dinamiku svetskih filmskih novina, u Bioskopu 85 svakog četvrtka u ponudi je novi filmski repertoar.

Pored aktuelnih naslova, organizuju se i manifestacije kao što su Kids fest, Mini fest, Valjevski filmski susreti, kao i promocije značajnih dokumentarnih, autorskih i nezavisnih  filmova.

Na godišnjem nivou, biva prikazano oko 170 novih naslova, koje pogleda preko 20. 000 gledalaca.

Za sve organizovane posete, Bioskop 85 pruža mogućnost vanrednih projekcija u dnevnim terminima.

LIKOVNI ATELJE

Likovni atelje u okviru Centra, koristi zaseban prostor za rad u prizemlju zgrade. Adaptacijom ovog prostora, 2018. godine, povećana je korisna radna površina i nabavljena oprema za intenzivniji i još kvalitetniji rad u Ateljeu. Atelje raspolaže opremom za keramiku i vajanje, grafičkom presom, štafelajima i slikarskim priborom.

U ovom prostoru realizuje se veliki broj radionica za decu i mlade iz oblasti likovne i primenjene umetnosti.

HOL

U prizemlju centralnog kubusa zgrade Centra za kulturu Valjevo smešten je Hol. Multifunkcionalan prostor u kom se nalazi mala bina sa neophodnim tehničkim komponentama, za realizaciju programa manjih formi, poput klupskih koncerata, dečjih programa, književnih večeri, tribina, sajamskih manifestacija, proslava i promocija.

Zahvaljujući tehničkoj opremljenosti, Hol se jednostavno transformiše u izložbeni prostor za potrebe Likovnog ateljea i prezentaciju vizuelnog stvaralaštva.