Простор

Претходник Центра за културу Ваљево,  грађен је у периоду од  1953. до 1960. године и под именом Дом културе Ваљево, свечано је отворен 8. марта 1960. године балетском представом ,,Охридска легегенда“ Стевана Христића у извођењу Народног позоришта Београд.

Од свог оснивања био је главни креатор културног живота тадашњег Ваљева. Kроз подршку бројним уметницима, Дом културе успевао је да на свом репертоару понуди велики бој различитих културних садржаја. Тако су се временом изродиле значајне градске манифестације, попут Тешњарских вечери и Џез феста. Kао стожер културе и уметности био је место окупљања младих и промотер градског стваралаштва.

Године 2007, објекат добија статус споменика културе од националног значаја.

Нов назив, Установа културе Центар за културу Ваљево, установа добија 1. септембра 2009. године, по спајању Дома културе, Културно просветне заједнице и Омладинског центра Ваљево. Настављајући традицију гостовања врхунских позоришних представа и музичких садржаја и сарадњу са локалним уметницима, Центар је проширио обим делатности и почео са сопственом продукцијом културног и уметничког програма, организујући значајан број изложби, креирајући нове садржаје за децу и младе.

Модерна, мултифункционална зграда, у којој се реализује преко 300 програма из свих области културе и уметности, окупља годишње преко 100. 000 гледалаца.

ВЕЛИКА СЦЕНА

Површине 2.150 квадратних метара, зграда Дома културе је пројектована у стилу послератне модерне.

Објектом доминира Велика сала са 632 места и бином димензија 11 x 11 метара, укључујући хинтербину, са 50 рефлектора смештених у порталу, али и дискретно укомпонованих у ентеријер.

Озвучење подразумева тросистемски разглас „Мартин Ф 1“ (хорне, мидлови и бас бинови) укупне снаге 14 KW који поседује и све пратеће елементе (енергетика, појачала снаге, скретнице, мониторинг, микрофони, сталци, мултикор са стејџ боксовима, миксер „Саундкрафт“ 24/8/2, еквилајзер, ефекти…).

По форми, намени и распореду просторија, конципирана је у духу позоришта са свим карактеристикама као што су: оркестарска рупа на просценијуму, сценски цугови за декор, ложе, шминкернице, сале за пробе, фундуси за костиме и реквизиту, депои за сценографију, којима је, крајем 20. века, придодат и теретни лифт у северном крилу зграде.

Фоаје испред Велике сале, са јужним зидом у стаклу и три терасе, од којих је велика окренута према шеталишту крај Kолубаре, спорадично се користи као релеватан излагачки простор.

БИОСКОП 85

У оквиру зграде Центра за културу Ваљево, налази се и Биоскоп 85. Савремено опремљена дигитална сала, капацитета 85 места.

Пратећи динамику светских филмских новина, у Биоскопу 85 сваког четвртка у понуди је нови филмски репертоар.

Поред актуелних наслова, организују се и манифестације као што су Kидс фест, Мини фест, Ваљевски филмски сусрети, као и промоције значајних документарних, ауторских и независних  филмова.

На годишњем нивоу, бива приказано око 170 нових наслова, које погледа преко 20. 000 гледалаца.

За све организоване посете, Биоскоп 85 пружа могућност ванредних пројекција у дневним терминима.

ЛИКОВНИ АТЕЉЕ

Ликовни атеље у оквиру Центра, користи засебан простор за рад у приземљу зграде. Адаптацијом овог простора, 2018. године, повећана је корисна радна површина и набављена опрема за интензивнији и још квалитетнији рад у Атељеу. Атеље располаже опремом за керамику и вајање, графичком пресом, штафелајима и сликарским прибором.

У овом простору реализује се велики број радионица за децу и младе из области ликовне и примењене уметности.

ХОЛ

У приземљу централног кубуса зграде Центра за културу Ваљево смештен је Хол. Мултифункционалан простор у ком се налази мала бина са неопходним техничким компонентама, за реализацију програма мањих форми, попут клупских концерата, дечјих програма, књижевних вечери, трибина, сајамских манифестација, прослава и промоција.

Захваљујући техничкој опремљености, Хол се једноставно трансформише у изложбени простор за потребе Ликовног атељеа и презентацију визуелног стваралаштва.