„НОЋНА СТРАЖА“ У ВАЉЕВУ

Синоћ је у Великој дворани Центра за културу одиграна Ноћна стража представа Атељеа 212, рађена према тексту Федора Шилија, у режији Бориса Лијешевића. Од премијере, одржане у пролеће прошле године, играна је преко 50 пута, и овенчана је бројним наградама – најбоља представа на фестивалу у Јагодини, победник Нушићевих дана у Смедереву.

Према речима Горице Поповић, која у Ноћној стражи игра грофицу, представа је веома омиљена код публике: „Млад писац Федор Шили написао је овј комад, врло вешто.

Ради се о једној породици, ’30. година између два рата, која је банкротирала. Међутим, ту се „мотају“ разни типови и сви мисле за ове друге да имају новац и сви хоћа да подвале, и сви лажу и праве неке комбинације… Ја играм једну мађарску грофицу која је пропала и заједно са својим нећаком је ту дошла у госте и покушавају да се „увале“ у породицу, а не знају да је породица пропала. Играм грофицу која воли сликарство и која покушава да украде Рембрантову слику Ноћна стража“.

Горица Поповић додаје да ансамбл воли да игра ову, веома духовиту, представу: „Волимо да играмо ову представу, не зна се ко је бољу улогу остварио. Већ смо добијали награде и гостовали смо у Бечу, у Ријеци, Загребу… Како да кажем, један леп живот представе“ – резимира дива домаће позоришне сцене.

За предах, Горица Поповић је одабрала Клуб Абраш и током гостовања у Ваљеву, примећује да је Центар за културу обновљен: „Пуно сам пута овде гостовала и мени је дивно. Врло је лепо и пријатно седети овде. Имам утисак да је реновирано. Ето, нисам се одлучила да шетам по граду и по продавницма, што је моја страст, него сам дошла овде“ – рекла је позната глумца Горица Поповић која се током своје богатате каријере бавила и режијом, писала музику, чак је осмислила костиме за поједине представе. Истовремено каже да се у слободно време опушта уз традиционалне ручне радове.

Иначе, представу Ноћна стража Атељеа 212 режирао је Борис Лијешевић, сценографију је урадила Валентина Попржан, костиме Драгана Лађевац, а музику је припремио Стефан Ћирић.

У ансамблу Ноћне страже игра и млада глумица, Милица Трифуновић, пореклом Ваљевка.

ФОТО – Весељко Белушевић