БАСНЕ ИЗ СЕНКЕ – позориште сенки у представи за децу

29. фебруар 2020

Субота, 29. фебруар 13.00

БАСНЕ ИЗ СЕНКЕ- позориште сенки у представи за децу

Позориште за децу Крагујевац

 

Трајање: 55 минута

Узраст: 4+

 

Цена карте је 200,00 динара.

Продаја на благајни ЦЗКа на дан играња

ДОБРОДОШЛИ!!!

По Ла Фонтену

Режија и драматизација:  Бисерка Колевска
Сценографија и костими: Свила Величкова
Асистент сценографа: Ана Колбјанова – Радовановић
Кореографија:  Зорица Петрова
Избор музике:  Николај Захаријев
Превод са бугарског језика:  Милица Реџић – Вулевић
Графичко обликовање:  Дејан Петровић

Играју:
Дарија Нешић, Миломир Ракић, Милош Миловановић и Владимир Ђоковић

 

Шта су басне?

Басне су кратке приче у прози или стиховима у којима главну улогу имају животиње, а понекад биљке и неживе ствари. Цео тај свет, у баснама је приказан са људским особинама: говором, карактером, склоностима, тежњама и сл. На тај начин се алегорички цртају односи међу људима, изругују се људске слабости и мане, а на крају сваке басне долазимо до моралне поуке.
„Када причаш о животињама, а мислиш на људе.“ – Уна, пет година

Инспирација

Представа „Басне и сенке“ инспирисана је делима два сјајна уметника, Чарлија Чаплина и Фредерика Фелинија.

У потрази за смислом и повезивањем десет различитих прича, Чарлијев смисао за хумор био је неопходан оклоп за представу.
„Хумор изоштрава наша чула о опстанку и чува наше ментално здравље. Размишљамо превише, а осећамо премало. Хуманост нам је потребнија од машинерије, нежност нам је потребнија од памети … без ових квалитета, живот би био насилан и све би било изгубљено.“ – Чарли Чаплин
Фелинијев филм „Кловнови“ и човекова фасцинација са кловновима и циркусом, послужила је као инспирација за начин којим ће се испричати прича.
Они жонглирају, падају, смешни су … али они праве перфектне сенке испред публике, да ли су они заправо такви каквима их доживљавамо, или су врло вешти и спретни?

Реч редитеља:

„Басне и сенке“ је представа са пуно величанствених слика које подсећају на анимацију, јако је духовито урађена, а главни задатак нам је био како да пронађемо најбољи начин да мудрост из старих времена стигне до публике.

Сенке и позориште:

Постојање сенки старо је колико и рођење Сунца. Светлост је та која ствара сенку свега постојећег и креатор је свега живог. Уколико има светлости, постоји и живот, а све што је живо прати сенка. Подстицај за стварање позоришних сенки налази се у мистици самих сенки и човековој фасцинацији њима.Позориште сенки је заправо најстарији вид позоришта којима се човек бавио, а данас је због брзог мењања кадрова, врло слична анимацији, што је заправо, врло интересантно и блиско деци.